Aturem el consorci del Clínic: dijous 16 d’Abril a les 18:30h a la porta de l’Hospital Clínic.

El passat 11 de febrer, durant el Consell de Barri de la Nova i l'Antiga Esquerra de l'Eixample, vam preguntar al regidor Ardanuy sobre els mecanismes de control públic del nou Consorci de l'Hospital Clínic (conformat pel CatSalut, la Universitat de Barcelona i una poc definida Associació de coneixement clínic Hospital Clínic). Més concretament, vam preguntar sobre qui compon aquesta entitat privada, que es fa dir no lucrativa, però que s'incorpora als òrgans de direcció d'aquest Consorci. El regidor Ardanuy va valorar que desconeixia el funcionament intern d'aquest òrgan i que tampoc era competència seva mentre proporcionés un bon servei.

Considerem que l’Ajuntament ha de vetllar perquè es garanteixin els nostres drets com a veïnes d’universalitat, equitat i qualitat de la sanitat pública. Per tant, l’Ajuntament no es pot desentendre dels factors que empitjoren les condicions de vida i que posen en perill la qualitat assistencial i l’equitat en el servei. El model de concertació amb la privada està desmantellant el nostre servei públic de sanitat per derivar recursos i activitat a les entitats privades. En concret als nostres barris, una part important de l’atenció d’especialistes i cirurgies que fins fa uns anys es feien al CAP Manso i a l’Hospital Clínic, s’estan derivant a l’Hospital Sagrat Cor, hospital privat que ha estat integrat en la xarxa d’utilitat pública SISCAT. També es permet que Barnaclínic faci servir instal·lacions i treballadors de l’Hospital Clínic, promou les dobles llistes d’espera i el drenatge de pacients de la pública a la privada.

Per tant, desde la CUP Capgirem Barcelona dels barris de l’Eixample Esquerra i Sant Antoni exigim que l’Ajuntament es posicioni clarament a favor de la reversió de privatitzacions, externalitzacions i/o gestió privada de serveis de salut. Hem d’exigir la reobertura dels serveis tancats i de la capacitat instal·lada a l’Hospital Clínic i al CAP de Manso i no permetre el lucre d’una entitat privada com Barnaclínic amb les nostres instal·lacions i recursos públics.

En aquest sentit, la CUP-AE ja va fer arribar una queixa al Síndic el 19 de març sobre els Consorcis Sanitaris. La CUP addueix que la generació de consorcis sanitaris, com el Consorci Sanitari de l’Hospital Clínic, obren les vies formals a processos de privatització de la sanitat, la qual cosa pot violar-ne el principi d’accés universal, gratuït i en condicions d’igualtat. En la queixa presentada al síndic es detallen les 3 vies de privatització: directes, indirectes i mitjançant la gestió. La CUP assenyala que és urgent que el Síndic informi sobre la generació d'ens jurídics que acaben afavorint la privatització de la sanitat per diferents vies i en conseqüència reblant la qualitat assistencial i eliminant equitat en l'accés.

 

Fem una crida a sumar-nos a la lluita contra els consorcis, tal i com s’ha fet a Lleida amb la Marea Blanda, en el seu paper mobilitzador juntament amb treballadores i treballadors, organitzant-se per impulsar la recollida d’al·legacions contra el consorci. Ahir dimarts 14 d’Abril, la CUP va presentar al Departament de Salut de Lleida al·legacions contra els estatuts que regiran el Consorci Sanitari Integral de Salut Lleida-Pirineus (SIS). Aquestes se sumen a les que està recollint Marea Blanca per aconseguir 'la supressió i retirada immediata' del projecte ja que consideren que 'viola el principi d'universalitat i d'equitat d'accés a la sanitat pública'.

Per tot això, donem tot el suport a la convocatòria de l’Assemblea d’usuàries i treballadores TancadaClínic que fa una crida a organitzar la lluita per la defensa de la sanitat pública i el desmantellament de l’ICS i contra el nou Consorci del Clínic per aquest dijous 16 d’Abril a les 18:30 a la porta de l’Hospital Clínic.