El plenari del districte acull diferents reivindicacions veïnals i es suma a la campanya #SensePor

Crònica del Plenari del Consell de Districte de l'Eixample celebrat el 5 de maig. 

El passat 5 de maig es va celebrar el Plenari del Consell de Districte de l'Eixample. Cal destacar la presència de diverses lluites veïnals (Recuperem el Niza, AMPAs que denuncien la manca de places a les escoles públiques o bé les reivindicacions de paradistes del Mercat de Sant Antoni) així com l'aprovació d'una Declaració Institucional en suport al dret a decidir i als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional.

Pel que fa a l’actualitat política, el Plenari va estar marcat per la recent aprovació de la modificació pressupostària i per la negociació de Barcelona en Comú amb el PSC per incorporar-los al govern de la ciutat. Aquest possible acord comportaria la renúncia d'Agustí Colom de la Regidoria de l'Eixample per tal de donar lloc a un representant del PSC, la setena força al districte segons les darreres eleccions municipals.

Quant a les intervencions de la CUP, vam denunciar l’obertura d’un Mercadona en el lloc on s’havia ubicat el cinema Niza, una decisió sorprenent ja que Barcelona en Comú havia defensat públicament que no tiraria endavant una decisió heretada del Govern Trias. La plataforma Recuperem el Niza va intervenir al final de la reunió en aquest mateix sentit. El Regidor Colom va informar, de manera inconcreta, que a canvi de l’obertura del supermercat es treballava per oferir un nou equipament públic al barri amb aportació financera de les empreses implicades en el Niza (Mercadona i la promotora Cel Urbà).

La CUP de l’Eixample va aprofitar  també per denunciar l’incompliment del conveni signat entre l’Ajuntament i l’empresa Telefónica l’any 2005 segons el qual aquesta empresa cedia diferents instal·lacions a la ciutat perquè esdevinguéssin equipaments a canvi de requalificar com a edificables els terrenys de l’Edifici Estel de l’Avinguda Roma. Aquesta permuta ha permès a Telefónica una operació immobiliària amb uns beneficis estimats de més de 100M d’euros alhora que ha seguit incomplint el compromís de destinar a equipaments fins a 9 edificis a la ciutat (on hi consten els edificis de l’Eixample “Arenas” de la Gran Via i “Paral·lel” de Campo Sagrado). La CUP de l’Eixample va denunciar que es signin convenis d’aquestes característiques i que es permeti que es mantinguin edificis gairebé tancats. Vam arrencar de Barcelona en Comú el compromís de revisar aquest conveni de tal manera que reverteixi a la ciutat.

També vam denunciar, a instàncies d’un grup de paradistes del Mercat de Sant Antoni, les actuacions dutes a terme al llarg dels darrers mesos per part de l’Institut Municipal de Mercats en la reorganització d’aquest mercat. Vam denunciar que no s’atengués a les demandes d’un dels agents implicats i vam exigir transparència en els processos de reorganització del mercat i assignació de parades. Lamentablement, la regidoria del Districte ens va acusar de “lobbistes” i de calumniadors tot comminant-nos a denunciar judicialment les irregularitats, si bé finalment ha accedit a asseure’s i escoltar les demandes d’aquest grup de paradistes. La Plataforma d’Afectats per l’actual Projecte del Mercat dels Encants de Sant Antoni va prendre posteriorment la paraula per explicar les seves reivindicacions.

El Plenari del Districte va abordar també altres qüestions d’interès. Es va aprovar canviar el nom de la Plaça Joan Carles I per Plaça 5 d’Oros, es va aprovar estudiar la transformació dels carrils bici de la Gran Via de les Corts Catalanes per guanyar en seguretat i espai al vehicle privat i es va aprovar vetllar per minimitzar els efectes dels barracons provisionals de la nova Escola Entença. En aquest punt en concret, vam denunciar que no s’hagués pogut cercar una altra ubicació provisional dins de l’Escola Industrial tenint en compte que alguns dels edificis ocupats per la UPC quedaran lliures aviat. La regidoria ens va respondre que la Diputació de Barcelona no ha facilitat una millor ubicació.

Finalment, cal destacar les reivindicacions de l’AMPA Ramon Llull, en el marc de les mobilitzacions de les #famíliessenseplaces, que denuncien la posada en marxa de nous bolets a diferents escoles del districte per donar sortida a les més de 100 famílies de l’Eixample que s’han quedat sense plaça a l’escola pública.