Crònica cupaire del Plenari de l’Eixample del 5 de juliol de 2017

El PSC (Montserrat Ballarín) s’estrena al capdavant del districte. 

 

El dimarts 5 de juliol es va celebrar el Plenari del Consell de Districte de l'Eixample. Montserrat Ballarín (PSC) es va estrenar com a Regidora de Districte en lloc d’Agustí Colom (BeC), com a conseqüència de l’acord de govern entre BeC i PSC signat recentment. El plenari fou força menys concorregut que en les darreres ocasions.

Al següent enllaç es poden consultar els principals acords de la sessió, un fet que havíem demanat al govern del districte al llarg del darrer any. En destaquem positivament les declaracions institucionals en suport als imputats pel 9N, així com la declaració com a persones no grates el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso Laso.

Mercat de Sant Antoni, Parc de Bombers i preguntes sobre educació pública

Des de la CUP-Capgirem Barcelona vam presentar una proposició relativa al procés participatiu “Omplim de barri el Mercat de Sant Antoni”, que ha d’acabar de definir els entorns del mercat, i vam demanar que aquest procés esdevingués vinculant pel govern del districte. Vam felicitar les accions dutes a terme, vam recordar que aquestes són una demanda de plataformes com ara Fem Sant Antoni o bé de la mateixa AVV, alhora que vam recordar que el procés participatiu caldrà avaluar-lo sobretot un cop finalitzi. La proposició, de càrrega ideològica, s’emmarca en la nostra campanya d’incorporar el veïnat en els principals processos de presa de decisions que entomi el districte. Vam comptar amb el suport de BeC i el rebuig de la resta de formacions polítiques. Representants d’assocacions de comerciants van mostrar també el rebuig al fet d’obrir determinats debats.

Des de la CUP, en tot cas, valorem positivament la tasca feta al voltant d’aquest procés, obrint algunes “portes i finestres” que en alguns espais s’han volgut tenir tancats al llarg d’aquests darrers anys i, a la vegada, ha servit per poder discutir amb la resta de formacions polítiques sobre els límits de la democràcia participativa i de la democràcia representativa.

Al torn de preguntes, vam interpel·lar per dues altres qüestions. D’una banda, sobre la previsió de tornar al c/Provença el Parc de Bombers construït de manera “provisional” al Parc de Joan Miró (en “zona verda”). Cal destacar que els bombers del Parc van ocupar simbòlicament el solar demanant-ne el retorn, alhora que aquests dies també s’ha jutjat (i absolt) l’antiga Regidora Assumpta Escarp per aquest trasllat provisional irregular. Des del govern se’ns informa que s’ha fet un requeriment a la Generalitat per tal que desencalli el retorn d’aquest Parc al c/Provença. Des de la CUP lamentem no tenir una resposta més concreta, així com que el PSC no fes autocrítica sobre les conseqüències negatives de les decisions preses anys enrere.

D’altra banda, vam formular també una sèrie de preguntes relatives a l'oferta de places als centres educatius públics i concertats, al seguiment i grau de compliment dels criteris de concertació d’alguns centres i sobre els terminis per posar en marxa diferents equipaments. Des de la CUP lamentem la manca de places a l’escola pública i la sistematització dels “bolets” educatius.

 

Informe de regidoria i altres intervencions

En relació a l’informe de regidoria, destaquem les crítiques fetes per diverses formacions polítiques al govern de BeC per incorporar-hi el PSC, un govern aparentment allunyat de la línia política promesa en campanya electoral i que compta amb càrrecs imputats judicialment al consistori. Des de la CUP-Capgirem Barcelona vam discutir també sobre la política empresa amb el Niza i sobre la construcció d’habitatges al Parc Germanetes. També vam preguntar sobre els problemes que la plataforma “Fem Nostra la Model” va tenir amb Serveis Penitenciaris per reproduïr un mural. Una vegada més, sortim amb la sensació de no rebre respostes a les nostres preguntes.

En relació a les intervencions d’altres grups, destaquem el nostre posicionament contrari a la proposició presentada per ERC sobre els mercats i el comerç de proximitat, on s’hi amaga una persecució a iniciatives com ara les del Mercat de Pagès. Censurem aquestes maniobres d’amagar demandes concretes en la lletra petita dels textos, ja que en trascendeixen acords que no són fidels al que s’hi aprova realment.

Finalment, també vam valorar positivament la iniciativa “Omplim de vida els entorns escolars”, si bé vam expressar la nostra preocupació per dos aspectes: d’una banda, no mencionar que aquestes propostes vénen precedides de diferents accions reivindicatives de la comunitat educativa (CEIP Diputació, CEIP Auró) per reclamar mesures, teòricament promeses pel govern; i d’altra banda, per un excés de reglamentarisme i per la manca de pressupost i calendari associat.